Kuća i bašta

Kako da brzo i prirodno očistite kamenac u kuhinji

kamenac

Kako da brzo i prirodno očistite kamenac u kuhinji

Kamenac u kuhinji je veoma česta, ružna i dosadna pojava. Čak i onda kad se sve kuhinjske površine sijaju od čistoće, bele tačkice od kamenca dovoljne su da pokvare utisak. Još gora je pojava kamenca na posuđu, kuhinjskom priboru, čašama i šoljama. To je najbolji pokazatelj da ovu neprijatnu pojavi što pre morate rešiti.

Kako su hemijska sredstva koja možete naći u prodavnicama skupa, a pritom i jaka i zagušljiva, ona uz sve to i ne garantuju da ćete kamenac sigurno očistiti. Zato nije ni čudo što se brojne domaćice radije opredeljuju za prirodne načine, koji ne troše puno novca ni vremena, a i smanjuju rizik od oštećenja kože, očiju, disajnih puteva.

U nastavku teksta, otkrivamo vam šta je kamenac i kako nastaje, ali kojim prirodnim načinima ga možete brzo očistiti.

Šta je kamenac

Kamenac je tvrdokorna bela, kredasta naslaga koja se najčešće skuplja na površinama u kuhinji – u sudoperi, oko slavine sa grejačem, na radnim površinama, ali i u kupatilu – u tuš-kabini, lavabou, u bojlerima i uopšte na grejnim elementima. Nastaje kao posledica tzv. tvrde vode. Reč je o vodi koja u stvari sadrži magnezijum, kalcijum bikarbonat i druge soli koje se na temperaturi iznad 70 stepeni teško rastvaraju. To dovodi do taloženja soli iz vode, a kao posledica javljaju se beličaste fleke – kamenac.

Najčešči je na mestima gde je tvrda voda tekla duže vreme i istaložila kalcijum karbonat. Takva mesta su nimalo slučajno upravo slavine, te sa njima i sve druge bliske površine.

Kamenac u kuhinji je jedna od najčešćih pojava. Prisutan je kako u sudoperi i oko nje, tako i na posuđu i drugom kuhinjskom priboru. Trenutno uklanjanje kamenca ne znači da se ova pojava neće ponovo pojaviti, jer ne zavisi toliko od načina na koji ga skinete, već od vode. Ipak, koliko dugo se neće pojaviti i sa kojom lakoćom i brzinom ćete ga skinuti zavisi upravo od vas.

U nastavku teksta sledi top 4 saveta kako da na brz, jednostavan i prirodan način uklonite kamenac.

Bez dodatnih troškova

Iako svi težimo da besprekorno očistimo kuhinju od ove neprijatne pojave, novčane mogućnosti su jedan od razloga koji nas usmerava da biramo načine kojima ćemo problem sa kamencem rešiti. Saveti koje vam mi predlažemo ne troše dodatno novac. Kako je to moguće?

– Saveti na koje ćemo vam ukazati uglavnom se zasnivaju na proizvodima koje sigurno imate kod kuće. Čak i da neki od proizvoda nemate nije skupocen, a pritom nije ni samo za jednu upotrebu. Još nešto mnogo bitnije – reč je o prirodnim proizvodima koji ne mogu oštetiti vašu kožu, nokte, oči ili disajne puteve.

Sve što je potrebno da imate kod kuće jeste kuhinjska žica, kuhinjske rukavice, belo sirće, soda bikarbona, alkohol, limun / limontus iz kesice i stara boca sa rasprašivačem.

Soda bikarbona i limontus – kašasta smesa

Prvi način da kamenac u kuhinji očistite sodom bikarbonom i limontusom jeste da napravite kašastu smesu od ovih proizvoda. To ćete učiniti na sledeći način: u staru činiju ili neku drugu posudu sipajte dve do tri supene kašine sode bikarbone i jednu kesicu limontusa. Možete naliti mlakom vodom ili belim sirćetom, toliko da kada sve promešate smesa ima gustinu kaše. Trebalo bi da površina na koju nanosite smesu bude prethodno obrisana i suva. Sipajte smesu na kuhinjsku žicu ( nemojte njome grubo traljati da ne biste oštetili površinu) i lagano trljajte. Nakon toga isperite sudoperu vrućom vodom.

Soda bikarbona, belo sirće i kapi limuna – tečna smesa

Isto dejstvo i rezultat ima i drugi način da upotrebite sodu bikarbonu. Napravite tečnu smesu tako što ćete u bocu sa rasprašivačem naliti pola litra vode, dodati jednu supenu kašinu sode bikarbone i i jednu i po šoljicu belog sirćeta. U tu smesu nacedite nekoliko kapi limuna, a ukoliko ga trenutno nemate u kihinji dodajte malo limontusa. Potom tečnost iz boce promućkajte i suvu, prethodno obrisanu površinu poprskajte napravljenom tečnošću. Sačekajte 20-ak minuta, a onda površinu isperite vrućom vodom.

Belo sirće i limontus, kombinacija koja uništava kamenac

Limontus iz kesice ravnomerno pospite po sudoperi, oko slavine i na drugim površinama. Pošto ste to učinili zatim belo sirće ili alkoloh u boci sa rasprašivačem razblažite mlakom vodom. Površine na kojima je nanet limontus poprskajte napravljenom tečnošću. Nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom.

Kako očistiti posuđe

Za posuđe imamo specijalan način kako da ga očistite od kamenca. U sudoperu koju ste prethodno zapušili čepom najlijte vruću vodu, a onda u nju rastvorite sodu bikarbonu i belo sirće. Šolje, čaše, viljuške i ostali kuhinjski pribor na kojima se nahvatao kamenac potopite u tu vodu i neka stoji sve dok se voda iz sudopere ne ohladi. Posuđe nakon toga isperite tečnošću za sudove i prebrišite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *