Kuća i bašta

Trikovi pomoću kojih će vaša kuhinja uvek biti čista

Trikovi pomoću kojih će vaša kuhinja uvek biti čista

Prostorija o čijoj čistoći posebno treba voditi računa, svakako je kuhinja. Sudoperu, rernu i radnu površinu uglavnom čistimo nakon svake upotrebe. Mada, u žurbi oko svakodnevnih poslova, neka mesta previdimo ili jednostavno u brzini ne stignemo da ih očistimo. Najčešće previdimo masnoću nakupljenu na pločicama, zaboravljamo da čistimo pod ispod kuhinjskih elemenata, neredovno čistimo frižider, dok nagomilani oprani sudovi kao i kućni aparati na radnoj ploči odaju utisak nereda u prostoriji. Dovoljno je da se lepo organizujemo, neke stare navike zamenimo novim kako bi naša kuhinja uvek delovala besprekorno čisto i bez krša. 

Koristite prirodna sredstva za čišćenje pločica za kuhinju

Bez obzira na to od kog materijala su vaše pločice za kuhinju, ne propustite da ih redovno brišete kako biste imali manje posla prilikom generalnog raspremanja. Možete ih čistiti skoro svim sredstvima, ali preporučuje se da za njihovo čišćenje koristite blage hemikalije ili prirodna sredstva. 

Sve što vam je potrebno jesu voda, sirće, limunov sok i soda bikarobona. Svaki od ovih sastojaka je veoma dobar za čišćenje, a zajedno predstavljaju savršen spoj za čišćenje pločica kako u kuhinji tako i u kupatilu. Pripremite 7 šolja vode, četvrtinu šolje sirćetne kiseline, trećinu šolje limunovog soka i pola šolje sode bikarbone. Najbolje bi bilo da sve sastojke pomešate u flašici koja ima pumpicu, jer ćete ih tako lakše nanositi na pločice. Ovako pripremljenu tečnost nanesite na površinu i ostavite da deluje nekih 15 minuta. Nakon toga pločice isperite toplom vodom i prebrišite mekom krpom. 

Na pod ispod kuhinjskih elemenata često zaboravljamo

Koliko god redovno da usisavamo ili brišemo pod, dešava se da u brzini preskočimo deo ispod kuhinjskih elemenata. Dobro bi bilo da pogledate koje sve dodatke ima vaš usisivač i odredite onaj dodatak kojim ćete najlakše dopreti do ovog prostora. Uvedite praksu da barem jednom nedeljno ovaj deo poda prebrišete nekim jakim sredstvom koje uklanja prljavštinu i masnoću. Ukoliko vaši kuhinjski elementi nisu odignuti od poda, onda se posebno fokusirajte na bočne stranice kuhinjskih elemenata. Najbolje bi bilo da prostor između njih zaštitite odgovarajućim lajsnama, a stranice redovno brišete odmašćivačem i toplom vodom. 

Redovno čistite frižider

Frižider je uređaj koji se najčešće koristi.  Čestice hrane i prosuta tečnost po njemu su plodno tlo za razvoj klica, bakterija pa čak i buđi, tako da je neophodno da frižider uvek bude čist. 

Prilikom raspremanja i čišćenja, najpre proverite rok trajanja svih namirnica koje se nalaze u njemu. Sve namirnice kojima je istekao rok pobacajte, a one sa kraćim rokom upotrebe stavite na vidno mesto kako biste ih potrošili što pre. Ukoliko niste pristalica hemijskih sredstava za čišćenje, možete ga očistiti razblaženim sirćetom ili sodom bikarbonom. Sa spoljašnje strane ga možete prebrisati i nekim blažim hemijskim sredstvom ili jednostavno toplom vodom i deterdžentom.

Postarajte se da vaša kuhinja ne deluje neuredno

Mali kućni aparati su neophodni savremenoj ženi u kuhinji, ali ukoliko ih držite na radnoj ploči, ne samo da prostor deluje pretrpano, već vam stvaraju gužvu prilikom pripreme hrane. Osim toga, kada se ne upotrebljavaju svakodnevno, na njih pada prašina koju redovno morate brisati. Najbolje bi bilo da ih odložite u fioke ili na police. Kada se ništa ne nalazi na radnoj površini u sudoperi ili u rerni, dovoljno je svakodnevno brisanje kako bi vaša kuhinja sijala. 

Kantu za smeće držite ispod sudopere da bi vam bila pri ruci i kako ne bi narušavala izgled kuhinje. Sklopiva kanta za smeće je idealna, jer ne zauzima mnogo prostora i što je najvažnije ne šire se neprijatni mirisi. Podrazumeva se da smeće redovno treba izbacivati. 

Ne odlažite brisanje i rasklanjanje posuđa 

Ukoliko imate postolje za posuđe, vrlo je verovatno da vam oprano posuđe uvek stoji na njemu. To je sasvim dovoljno da kuhinja izgleda neuredno čak i kada se posebna pažnja poklanja čistoći. Voda koja se sa opranih sudova sliva u postolje, ne samo da pravi nered, već je pogodna za razvijanje raznih bakterija. Ukoliko redovno posle jela operete posuđe, ocedite a zatim prebrišete i vratite na mesto, vaša kuhinja će uvek delovati uredno.  

Dovoljno je svakodnevno napraviti samo nekoliko dodatnih poteza kako bi kuhinja uvek odisala svežinom. Uostalom, u urednom prostoru ćete imati više inspiracije za pripremanje hrane, a osim toga, čista kuhinja je sinonim za urednu domaćicu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *